Меню

Най-хубавото в България според един чужденец

Какво привлича чужденците в България?  Кои са най-интересните, отличителни и забележителни дадености на родината ни? Припомняме ви една статия на Елис Шуман за американското издание The Huffington Post, посветена на България. 

Под заглавие „10 невероятни неща, които не знаете за България“ (10 Amazing Things You Didn’t Know About Bulgaria) Шуман изброява любопитни факти родината ни. Ето какво пише:

България? Защо да я посетим? 

България е красива страна с величествени планини, пясъчни плажове, живописни села, вкусна храна и гостоприемни хора. Освен това не е скъпо. Ако не знаете нищо за България, ето 10 причини, заради които да я посетите.

1. Розите. Българската роза е не просто изумително красива, но е и основна стока за износ. Смята се, че розовите листа са източник на около 85% от розовото масло в световен мащаб, а то е основен продукт в парфюмерийната индустрия. Събирането на рози е много трудоемък процес. Посетете страната през май или юни, когато е и пъстрият розобер.

Повече за розите и розобера ТУК


Снимка: Община Казанлък
2. Киселото мляко. Българското кисело мляко е може би най-доброто в света, с уникален вкус, дължащ се на бактерията Lactobacillicus bulgaricus, която се намира само по тези земи. Опитайте гъстото планинско овче мляко в комбинация с мармалад или мед.

Повече за киселото мляко ТУК












3. Кимането. Когато задавате въпрос на българин, отговорът му може и да ви обърка. В България кимането с глава нагоре-надолу означава отрицание, а хоризонталното поклащане значи „да”. За да стане още по-сложно, когато местните разговарят с чужденци, те често разменят движенията. Обикновено по-старото поколение продължава да спазва традицията с кимането, датираща от османско време.

4. Шопска салата. Тя е национално ястие. Салатата се прави от нарязани на ситно градински домати, краставици, лук, сурова или печена чушка, и е поръсена с българско саламурено сирене. Украсява се с магданоз и се добавя лек дресинг от слънчогледово олио и винен оцет. Шопската салата добива популярност през комунизма, когато е наложена от българската туристическа агенция по това време – Балкантурист. 

Повече за шопската салата ТУК


5. Кирилицата. Българите четат и пишат на кирилица. Страната е родината на тази азбука, а употребата ѝ е наложена преди това да се случи в Русия. Заслугата е на братята Кирил и Методий, родени през IX век. Те били християнски мисионери, които използвали азбуката си, за да ограмотят населението от славянски езичници през Първото българско царство. 
Празникът на двамата братя светци е сред най-честваните български православни празници. 

Повече за кирилицата ТУК

6. Българските евреи. През Втората световна война България е била на страната на нацистите, но въпреки това цялото ѝ еврейско население от 40 000 души по това време е било пощадено от Холокоста. Българската православна църква, политиците и обикновените граждани са застанали против депортирането. 

7. Златото. Най-старото златно съкровище в света е било намерено в оброчище край Варна, недалеч от Черно море. Изровено е през 1972 г. от строители, копаещи ров, а впоследствие се оказва, че е огромен некропол с почти 300 гроба, датиращи от 4560–4450 пр. Хр. Намерени са около 3000 златни артефакти, доказващи търговски отношения с далечни земи и съществуването на общност, силно вярваща в задгробния живот. Част от българското злато е показвано в пътуващи експозиции по целия свят.

Повече за златното съкровище ТУК


8. Ракия. Тази алкохолна напитка се смята за националното питие на българите. Прави се от ферментирали плодове и може да съдържа от 40% алкохол (когато се прави в дестилерия) до 80% (когато е домашно производство). Ракия се прави от круши, сливи, грозде, праскови, кайсии, дори от смесени плодове. Обикновено се сервира в началото на вечерята, заедно с шопска салата. Когато пият ракия, българите вдигат тост като чукват чашите си и казват наздраве. Непременно гледайте този, с когото си казвате наздраве в очите.

9. Гайди. Българите се гордеят с гайдата си – мех от овча или козя кожа, свързан с три тръби. Българската гайда се нарича каба гайда и е по-голяма и с по-нисък звук от гайдите в югоизточна Европа. През май 2012 г. 333 български гайдари изсвириха 9-минутна китка от фолклорни песни, поставяйки световен рекорд в изпълненията с гайда.

10. Мартеница. Ако попаднете в България на 1 март, отбележете Баба Марта. На този ден се посреща пролетта, българите си разменят малки пискюли и гривнички от червена и бяла прежда, наречени мартеници. Тези украшения се закачат на дрехите или връзват на китката, и се носят, докато видиш щъркел или цъфнало дръвче – предвестници на пролетта.

Повече за мартеницата ТУК

Преводът на статията е на издателство „Сиела”. Елис Шуман  ще гостува в България от 15 до 21 юни, когато ще се състои и премиерата на новата му книга - „Бургаската афера” („Сиела”), вдъхновена от атентата в Бургас през лятото на 2012. 
Най-хубавото в България според един чужденец Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-13T23:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.