Меню

Когато въздухът ухае на рози

Розобер е. Всяка година в края на май и началото на юни в Долината на розите започва брането на розовия цвят, съпроводено от вековни културни и празнични традиции. Българската маслодайна роза е един от символите на родината ни, а българското розово масло е познато по цял свят. Подбрахме някои любопитни факти за българската маслодайна роза, традициите в розобера и в производството на розово масло в родината ни: 


Проект за плакат на българско розово
масло от Николай Дюлгеров, 1930-те.
*Wikimedia Commons
1. Още преди Освобождение у нас е имало около 10 000 дка насаждения и количеството произведено розово масло е достигнало до 1 тон годишно. Първото свидетелство за розови градини в Карловско е от 1712. През 1820 Дончо Папазоглу открива първата фабрика за розово масло в Казанлък. В последствие двамата му сина развиват бизнеса и излизат на международните пазари. Най-голяма популярност като производител на розово масло България получава в края на 19 и началото на 20 век, когато парфюмерията, козметиката и фармацевтиката го откриват като незаменима съставка на продуктите, които произвеждат.

2. Според обновената през 2015 Туристическа карта на България Розовата долина включва 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч.

3. За столица на Розовата долина се счита град Казанлък. Там се намира и единственият Музей на розата в България. В него се съхраняват над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството в родината ни. 


Експонат на Музей на розата в Казанлък - конкума и казан с дестилатор за производство на розово масло. *Wikimedia Commons

4. В Долината на розите всяка година в края на май и първите дни на юни се отбелязва Празникът на розата. Първият празник в чест на българската маслодайна роза е организиран през 1903 в Казанлък. 


Шествие по повод Празника на розата. Снимка: Община Казанлък
Днес Празникът се е превърнал в мащабен и колоритен Фестивала, съпроводен от множество конкурси, спектакли, шествия и ритуали. Освен Казанлък, Празникът на розата честват и градовете Карлово, Павел баня, Гурково и Стрелча. Програмата на тазгодишния Празник на Розата в Казанлък може да видите тук.

Казанлъшка роза. *Wikimedia Commons
5. В света съществуват над 200 вида и повече от 18000 сорта рози. Розопроизводството в България се основава на вида „Дамасцена“ (Казанлъшка роза). 

6. България е световен лидер в производството на розово масло. Годишно у нас се произвежда около 1,5 - 2 тона розово масло. Над 2000 са розопроизводителите в България, като те произвеждат около 70% от розовото масло в света.


Дестилация на розово масло.  *Wikimedia Commons
7. Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. Цената на 1 килограм розово масло надхвърли 8 000 евро през 2015. Миналата година беше една от най-лошите за розопроизводството. Тогава се доби 3 пъти по малко розов цвят.

8. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал, за да се запазят максимално ароматът и влажността му.  Обикновено 1 килограм розово масло се получава от около 3 тона цвят.  

9. Названието „Българско розово масло“ е защитено с патент през 2014 като български продукт в регистъра на защитените от Европейската комисия географски наименования. От 1944 карловското дружество „Българска роза“ е притежател на защитено наименование за произход „Българско розово масло“, което е вписано в Патентното ведомство на Република България.


Снимка: „Българска роза“ АД
10. Освен в парфюмерията, розовото масло намира приложение и в хранителната индустрия. Традиционни български продукти са ликьор от рози, сладко от рози, розова ракия (позната още като гюлова) и др.

Когато въздухът ухае на рози Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-21T18:33:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.