Меню

С огромна торта от суджук черпи Горна Оряховица

Снимки: Община Горна Оряховица
В дните между 3 и 5 юни 2016 в Горна Оряховица ще се проведе десетият юбилеен Празник на Горнооряховския суджук. 


Много музика, танци, кулинарни състезания, забавления и изненади предвижда програмата в чест на местния деликатес тази година.  А тортата за юбилея  тази година ще върви с бира. Тя ще с човешки размери и ще бъде направена от... суджук. Всеки от посетителите ще може да опита от нестандартното кулинарно изкушение. 

По време на празника Историческия музей в Горна Оряховица ще бъде отворен за всички, които искат да разгледат Музея на суджука. Експозицията официално бе открита миналата година и съдържа богата колекция от архивни снимки и документи, свързани с историята на суджука. 


За всичките си  издания през годините Празникът на Горнооряховския суджук е посетен от над 50 000 души, изядени са близо 10 тона суджук и са изпити около 30 000 литра бира, съобщават от организаторите.



Любопитни факти за Горнооряховския суджук 

 Горнооряховският суджук е един от традиционните български хранителен продукти. През 2011 той е записан в  Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. По дефиниция „Горнооряховски суджук“ е пресован, траен, сурово сушен продукт, който се произвежда  от машинно раздробено говеждо месо, напълнено в естествени черва.  


През Възраждането най-популярните месни деликатеси, произвеждани в Горна Оряховица се наричали „Сара” и „Смарлама”. След Освобождението те стават познати с названията „Горнооряховски суджук” и „Говежда суха наденица”. От този период са запазени и първите свидетелства за славата на горнооряховското месопроизводство. Сред тях са първото международно отличие за горнооряховския суджук на производителя Михаил Николов от Стопанското изложение в Торино 1861 и първата публикувана реклама на търговската фамилия Недеви в „Български алманах” от 1911.  Съществен принос за популяризиране на горнооряховското месопроизводство има откритият през 1922 Горнооряховски мострен панаир, прераснал в Международен от 1925 до 1932.
С огромна торта от суджук черпи Горна Оряховица Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-21T18:32:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.