Меню

В България е открито най-старото злато в света

Знаете ли, че най-старото обработено злато в света е намерено в България край Варна през 1972? То датира от  4200-4600 г. пр. Хр. и се състои от накити и гривни, предимно ковани или отлети.

Златото е намерено случайно при строителни работи, след което започват мащабни разкопки в района. Така е открит Варненският некропол.
Това е едно от най-сензационните и значимите археологически открития на 20 век.

Количеството намерено злато надвишава общия брой на всички праисторически златни находки от същата епоха, открити по света. Открити са над 3 000 златни предмета с общо тегло над 6 килограма. Огромно е и количеството находки от други материали – медните изделия са над 160; кремъчните – над 230; почти 90 са от камък и мрамор.

Видовете гробове в некропола, разположението и количеството на находките, големият комплекс от потънали селища, както и други факти дават основание да се приеме, че през късната каменно-медна епоха в района на Варненските езера се е зародила първата европейска цивилизация. И това се е случило векове преди появата на другите древни цивилизации на Земята - египетската, шумерската и др. 

Варненското златно съкровище е излагано в редица страни по света. Само преди месец то беше показано в сградата на Европейския парламент в Брюксел.


Днес находката, заедно с богата колекция древни и късноантични златни накити и предмети, може да бъде разгледана в Археологическия музей във Варна. 



В България е открито най-старото злато в света Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-18T23:41:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.