Меню

За първи път българи в „златния“ списък на световната детска литература

За първи път сред най-изявените имена в световната детска литература има и български представители – писателката Юлия Спиридонова и художникът илюстратор Любен Зидаров.

На 20 октомври 2016 по време на Франкфуртския панаир на книгата бяха обявени номинациите за престижната награда „Астрид Линдгрен” за 2017 и излезе списъкът с всички номинирани, съобщават от издателство Кръгозор. Това са писатели, илюстратори, организации, които са избрани от Шведския комитет по изкуствата измежду всички предложения, изпратени от отделните страни. 

 За най-големия приз за детска литература, известен още като „Малкия Нобел”, са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. Сред тях са и двама българи.

Наградата „Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка. 

Първите реакции на писателката Юлия Спиридонова и на нейните издатели: „Дълбоко съм развълнувана и изключително благодарна на фондация „Детски книги“, че се грижи за детската литература в България и работи всеотдайно за популяризиране на четенето сред малките читатели и на българската детска литература по света – каза Юлия Спиридонова. Самият факт, че сме в този списък, е вече награда и голяма чест за мен. Особено съм щастлива, че съм в компанията на Любен Зидаров и за мен това е сбъдната мечта, защото моето детство премина с неговите илюстрации. Той е един от най-големите магьосници в детската ни литература.“ 

Издателите на Юлия Спиридонова от „Кръгозор“ споделиха с вълнение: „Това е голям пробив за България и за наша огромна радост и гордост още една оценка за изключително талантливата авторка на ИК „Кръгозор“. Мисълта, че и ние сме допринесли за нейното развитие като детски писател, ни прави горди и ни дава сили да продължаваме да работим за децата и за увеличаване на техния интерес и любов към четенето и хубавата детска книга. Вярваме, че 4 април ще е празник за българската детска литература.“

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена от шведското правителство през 2002. Победителят ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април 2017.

Успех на Юлия и Любен!

Снимка: ИК „Кръгозор“
За първи път българи в „златния“ списък на световната детска литература Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-23T23:38:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.