Меню

FT: България се превръща в технологична столица на Балканите

България се стреми да се превърне в технологична столица на Балканите, пише авторитетното издание Financial Times в обширна статия за родината ни. 

В материала се отбелязва, че страната ни се стреми да се изравни с Централна Европа, където икономиките, базирани на по-евтино производство и износ, се изместват към по иновативни и креативни индустрии. Едно поколение от инженери с западно мислене и програмисти с глобален поглед към света са в основата на издигането на страната като технологична столица на Балканите, пише авторът на статията Керин Хоуп.

Тя отбелязва, че завършилите компютърни науки и инженерни специалности вече не имигрират масово към САЩ и Германия. Местните фирми наемат около 40 000 софтуерни инженера, докато ИТ сектора допринася с повече от 3 процента общо за продукцията в страната, в сравнение с по-малко от 1 процент преди четири години. 

София и Пловдив, вторият по големина град в България, са се превърнали в процъфтяващи аутсорсинг центрове, осигурявайки работни места за хиляди завършили ИТ специалисти. Някои от тях продължават в разработването на продукти, които привличат вниманието на технологичните наблюдатели  и чуждестранните рискови инвеститори. 

Някои икономически наблюдателя твърдят, че единственият начин България да поддържа растежа е да си набави хора с ИТ умения от страни извън ЕС, например от съседна Сърбия и Македония и дори Русия и Украйна, се отбелязва още в статията.  
FT: България се превръща в технологична столица на Балканите Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-19T23:33:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.