Меню

Красотата на Пирин и величествения Вихрен

Връх Вихрен е един от най-популярните и привлекателни маршрути в Пирин. Със своите 2914 метра Вихрен е вторият най-високият връх в България след Мусала  в Рила и трети на Балканския полуостров след Митикас в Олимп (Гърция). 

Разположен е на Главното Пиринско Било между реките Бъндерица и Влахинска. На север и на юг  граничи с Муратов връх и връх Кутело, който е трети по височина в България. 

Изграден е от мраморни скали, които не задържат вода, а склоновете му са изключително стръмни.  Растителността по склоновете е бедна – основно  трева и лишеи, докато животинският свят е по-богат — има птици, дребни гризачи, но най-вече диви кози. 


Най-лесният начин да се изкачи е като се тръгне от хижа Вихрен  (1950 м), която се намира на около 20-тина километра от Банско. 

Изкачването на връх Вихрен определено не е от най-леките и може се окаже предизвикателство за начинаещ и неподготвен турист, но приключението определено си струва. 

Вихрен може да се изкачи в рамките на един ден. Изкачването отнема между 3 и 4 часа в зависимост от темпото.  Разстоянието е 3.36 километра, а денивелацията от хижа Вихрен до върха е около 960 метра.

От върха се разкрива впечатляваща панорама към съседните върхове, към Бъндеришките и Влахинските езера. Гледка, която си заслужава да се види от всеки българин! Гледка, която ни ни напомня да се гордеем с красотата на родината си!

Изкачвали ли сте Вихрен? Как се почувствахте на върха?

Красотата на Пирин и величествения Вихрен Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-21T00:09:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.