Меню

Цари Мали град – завръщане в античността


Античната римска крепост Цари Мали град се намира в село Белчин на хълма Св. Спас. Белчин е на 15 км от Самоков и 50 км от София.

Реставрираният исторически комплекс беше открит през лятото на 2013. До него може да се стигне по асфалтов път, няколко екопътеки или с панорамен релсов лифт, който разкрива прекрасна гледка към околността.

Строителството на крепостта започва по времето на император Валент (364-378). Хълмът е избран заради възможностите за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. 

Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя. Предполага се, че Цари Мали град означава Малък Цариград. Установени са 5 фази на обитаване на хълма, което говори за неговата значимост и устойчивост като стратегически и културен раннохристиянски център в орбитата на големите градски центрове от античността - Сердика, Пауталия и Германея.

В комплекса има няколко експозиции, които съдържат над 800 находки, открити по време на археологическите разкопки в района.  Сред тях са военни доспехи, оръдия, предмети от ежедневието, накити и  др. Монетите са най-многобройните находки от обекта. Колекцията включва монети от почти всички известни императори и различни номинали. Посетителите се потапят в атмосферата на ежедневния живот на местното население от периода. Показано е и влиянието на християнството в духовния живот и отражението му в бита.
 

В комплекса се намира и реставрираната средновековна църква „Света Петка”, построена през XVI в.  

В близост до обекта има изграден атракционен парк.

Комплексът работи от вторник до неделя, цената на билета е 4 лева.
 
Цари Мали град – завръщане в античността Прегледан от rodnoto.bg на 2015-11-22T13:06:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.