Меню

15 удивителни скални творения в България

В родината ни има удивителни скални творения, които природата е извайвала в продължение на милиони години. Припомняме ви по-популярните от тях: 

1. Каменните гъби край село Бели пласт, община Кърджали.  Впечатляващият скален феномен се намира на пътя, който свързва Хасково и Кърджали, почти до самото шосе, на около километър от село Бели пласт. 


Това са впечатляващи скали, наподобяващи гигантски гъби – с розови на цвят пънчета и зеленикави шапчици. Вятърът, водата и ерозията са изваяли причудливите форми на тези образувания, за които се смята, че са резултат от вулканични изригвания на дъното на море, съществувало по тези земи преди 40 000 000 години.

2. Чудните скали край Дългопол. Скалният феномен напомня на руини на старинен замък и се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, на бреговете над язовир „Цонево“. 


Чудните скали са причудлив и впечатляващ скален масив от около десет скални възвишения с височина 50 – 60 метра, наподобяващи кули на замък, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. 

3. Скален феномен „Главата”, Градище. Това интересно скално образувание е част от праисторическото светилище в местността Градище край село Долно Дряново.


Това е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа. Площта на скално-култовия комплекс е 500 декара и се състои предимно от скални масиви. Светилището представлява каменен ансамбъл от гигантски профили на мъже и фигури на животни – костенурки, змии, риби и птици. Намира се на 5 километра от селото, на пътя за Сатовча. 

4. Скално образувание „Конската глава”, село Лещак. Тази уникална скала с формата на конска глава се намира в Родопите. Разположена е срещу маданското село Лещак, в дясно от пътя от Смолян след разклона на река Черна. 


През главата на коня минава една от най-дългите екопътеки в района на Мадан. Началото на пътеката е на 2 км от рудоземското село Рибница, преминава през крепостта „Козник” и след скалата „Конската глава” се спуска в изходната си точка.  Скалата се вижда най-добре през пролетта, на фона на раззеленилата се растителност.   

5. Пещера Проходна („Божиите очи“), село Карлуково. Това е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуково. Тя е лесно достъпна - точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото). 


В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Когато погледнем към тях, имаме чувството, че Бог ни гледа. Поради това уникалният природен феномен е популярен още и като „Божиите очи“.  Повече за феномена - тук.

6. Чудните мостове. Чудните мостове се намират в Западните Родопи на 35 км северозападно от Чепеларе и на 8 км от село Забърдо. Образували са се в резултат на ерозия. 


В миналото на това място е минавала пълноводна река. Нейните води са проникнали на дълбочина в пукнатините на мраморите и са образували подземна водна пещера. С течение на годините в резултат на ерозия части от пещерата се срутили и така се образували Чудните мостове. Повече за феномена - тук.

7. Белоградчишките скали. Това може би са най-популярните скални образувания в родината ни. Те участваха и в надпреварата за новите седем чудеса на света. Разположени са в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик.


Скалите варират в цветове от чисто червено до жълто. Много от скалите имат фантастични форми и са включени в интересни легенди. Те често са наричани на хора или предмети, на които приличат или напомнят. Величествените скални фигури се оформяли в продължение на стотици милиони години в резултат на ерозия, денудация, растеж на мъхове и лишеи и други природни фактори.

8. Вкаменената сватба край село Зимзелен. Този уникален скален феномен се намира на около 5 км източно от град Кърджали. Скалните форми много приличат на група от хора.  Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци.  Според преданието сватбари пътували към съседното село, когато вятърът духнал и отвял булото на булката. При вида на нейната хубост свекърът завидял на сина си и пожелал своята снаха. Природата се възмутила и вкаменила всички сватбари. 


Според учените Вкаменената сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност. 


9. Скален феномен „Момата“. Красивата скала, наподобяваща отдалеч на мома с хурка в ръка, се намира на около километър от село Широка лъка в Западните Родопи. 

Образуването й е свързано с ерозията на скалите и въздействието на външните природни сили. Легендата разказва, че на това място красива мома от Широка лъка се помолила да бъде вкаменена, за да спаси честта и вярата си от преследващите я турци.



10. Стобските пирамиди. Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина, в село Стоб. Височина на пирамидите варира между 7 и 12 метра. Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. 


Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.  Цветовете им преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено.  Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина. Повече за феномена - тук.

11. Лъвската глава. Скалният феномен се намира във високите части  на резерват „Ропотамо“. 


Образуванието, което наподобява профил на спяща лъвска глава, може да се види по пътя Созопол – Приморско, както и при разходка с лодка по река Ропотамо. В резервата могат да се разгледат много причудливите скални форми, разположени по протежението на реката. 

12.  Трите братя. Скалният феномен се намира на 200 м надморска височина в местността „Казаните” и е един от символите на град Айтос. Те се намират северно от града, в лесопарк „Славеева река”.


Според легендата трима братя великани защитавали местното население. По цял ден водели битки, а вечер се прибирали да си отдъхнат. За да се скрият от нападателите, те се превръщали в три скали.

13. Побитите камъни. Природният феномен се намира на 18-20 км от гр. Варна и на няколко километра от гр. Белослав. Известен е и като Каменната гора и Дикилиташ.


Представлява група от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове.    

14. Мелнишките пирамиди. Скалните образувания са разположени на площ от 50 кв. км в близост до град Мелник. Делят се на Мелнишки, Кърлановски и Роженски пирамиди. 


Образували са се вследствие на ерозията на глинената почва в района. Пирамидите при село Кърланово впечатляват с формата на обелиски и височината си, която достига до 100 м.

15. Ритлите. Скалният феномен е разположен в Искърското дефиле, недалеч от село Лютиброд. Представлява четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200 м.


Името на природната забележителност идва от приликата със страничните прегради на волска кола (ритли). Източно от скалите се е намирало средновековното селище Коринтград.

15 удивителни скални творения в България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-18T00:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.