Меню

Благовещение е!

На 25 март отбелязваме един от най-големите християнски празници – Благовещение. Това е денят, в който архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Божия син Исус Христос. В България празникът е популярен и като Благовец и се свързва с настъпването на пролетта и пробуждането на природата. Много хора почитат Благовещение и като празник и на майките. 

С какви народни вярвания, традиции и обичаи е свързан този ден? Ето по-популярните от тях: 

1. Според народните вярвания на Благовец долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото. Затова празникът в някои райони на България се нарича още Кукувден. Чуеш ли гласа на кукувицата, трябва да пипнеш парче хляб и пара, за да си сит и богат през цялата година. Затова се вярва, че човек не бива да излиза от дома си без пари, за да не го закука с празни джобове кукувицата.

2. Тъй като празникът е свързан и с настъпването на пролетта, народът ни вярва, че на този ден змиите и гущерите излизат от леговищата си. Затова на много места рано през деня се извършват шумни ритуали (дрънкане с метални предмети), за да се прогонят. Казва се: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“. Дворовете се замитат и се палят огньове, които се прескачат, за да не го хапят човек змии през годината. 

3. Според поверията, ако на Благовещение се засадят дръвчета, те ще родят много сладки плодове, а посетите цветя, ще растат особено ароматни и красиви. На този ден се отварят кошерите, за да събират пчелите сладък мед.

4. Българите свързваме този ден с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ - коприва, спанак, лапад.  „Дойде ли Благовец, хващаме се за зелено“, са казвали старите хора в миналото. 

5. Народът ни вярва, че на Благовещение по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често в този „благ ден“ се продупчват ушите на малките момиченца.

6. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи силата си. 

7. Въпреки че е във Великия Пост, по изключение на Благовещение може да се яде риба и затова обикновено тя присъства на трапезата. По традиция се приготвя рибник – риба с ориз. Празничната трапеза е богата, позволено е и да се пие вино. 

Днес имен ден имат Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др. Да са живи и здрави!   
Благовещение е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-03-25T00:01:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.