Меню

В този родопски дом времето е спряло

Знаете ли, че в родопското село Арда се намира уникален по рода си автентичен дом, съхранил непокътнат бита на родопчани от края на 19 век? Нарича се Маджаровата къща и пази богата етнографска сбирка, която всеки може да разгледа. 
Домът е собственост на семейство Хаджиеви, които решават да го реставрират и да подредят експозиция, за да покажат на хората как са живели предците им. 

Към момента в старата къща, която в миналото е била собственост на местен предприемач, могат да се разгледат над 1 000 автентични предмета от културата и бита на родопчани. 

Когато влезете, буквално имате усещането, че се връщате назад във времето. А освен да разгледате, може да изпробвате и различни занаяти. Така например може да седнете и да изтъчете нещо на реставриран и работещ автентичен стан.  


Една от най-интересните експозиции е пълен набор от самарджийски инструменти. В миналото самарджийството (изработката на самари/седла) е било основен занаят в тази махала.


Могат също така да се видят ковашки инструменти, земеделски пособия, както и богата колекция от родопски чанове. 





Съхранено е автентичното обзавеждане на стаите и могат да се разледат предметите от бита в миналото. Изложени са и няколко модела на традиционни родопски носии. 












В този родопски дом времето е спряло Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-03T18:30:00+03:00 Рейтинг: 5

1 коментар:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.