Меню

Живият светец на България

Знаете ли кой е един от най-големите частни дарители на български храмове?  През 2000 той дарява всичките си имоти на църквата, а сумата, която е дарил до момента, надхвърля 80 000 лева. Не, той няма собствен бизнес, не е богат наследник или гурбетчия... Напротив - живее скромно, в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село Байлово. Може би сте го виждали пред храм-паметника Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици да събира в пластмасова чашка пари, които след това дарява до стотинка. Той е Добре Димитров Добрев, по-известен в България като Дядо Добри или Светецът от Байлово. Той е живият български светец.  Символ на доброта, милосърдие и любов. 


Образът на Дядо Добри краси жилищен блок в 
софийския квартал „Хаджи Димитър“
Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години не помни. Помни сватбата си през 1940 – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. След това започва да се отчуждава от жена си и да търси покой в манастирите. Има четири деца, две от които надживява.  За живота на Дядо Добри през 2015 бе заснет документален филм - „Мълчаливият ангел“ (The Silent Angel), копродукция на България, Германия и САЩ. Зa cтoлeтниĸa говорят дъщepя мy Бoгдaнa, Cимeoн Caĸcĸoбypггoтcĸи, ĸaĸтo и peдицa нeгoви пpиятeли, poднини, cъceди. 


Най-ДОБРИят човек в България
Дядо Добри е аскет и отрича всичко материално в живота. Живее изключително скромно и бедно, не заделя нищо за себе си и дарява всичко. Малцина са тези, които могат да живеят като Дядо Добри, но и не е нужно. Но мнозина сме тези, които можем да бъдем малко по-добри и щедри. Към себе си, към близките си, към приятелите си, към враговете си...Нека вземем пример от този чист и свят човек. Нека не забравяме, че истинските важните неща са в сърцето и че нямат материално измерение. Нека бъдем малко по-добри и може би България ще бъде много по-добре. 

Живият светец на България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-20T13:54:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.