Меню

Илинден е

На 20 юли народът ни почита свети пророк Илия - господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за светеца и не е добре да се ходи на плаж. 

Свети Илия е един от най-страшните светци, които почита народът ни. Легендата разказва, че когато юнаците си поделяли морето, на него се паднали летните гръмотевици и светкавици, земята в дълбочина, небето във височина и тъмните облаци. Той ходи по небето, лети по тъмните облаци, събира мъгли и облаци и ги заключва в Черното море. Когато иска ги отключва, когато иска – докарва суша. 

В деня на свети Илия се коли петел като жертвоприношение за омилостивяване на светеца. Пече се погача „боговица“ и колач за светеца. По селата се организират големи събори и тържества с курбани за здраве. Според поверието на Илинден не бива да се работи, защото гръм ще удари човек. 

В чест на светеца празнуват кожарите, кожухарите, самарджиите, керемедчиите. В този ден майсторите и калфите заедно се гощават и веселят. 

На 20 юли честваме и деня на Илинденско-Преображенското въстание в България.

Днес имен ден имат Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка и др. Здраве на всички! 

На снимката: Икона на Захари Цанюв от 1856  
     
Илинден е Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-20T01:23:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.