Меню

На този ден Христо Проданов покорява Еверест

На 20 април 1984, малко след 18.00 часа, Христо Проданов става първият български алпинист, покорил най-високия връх в света – Еверест. Ден, в който с гордост си спомняме за неговия велик подвиг, но и ден на тъга и дълбок поклон. 

Христо покорява Еверест сам и без кислород по западния гребен - най-дългия маршрут, наричан още „Жестокия път”. Изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Остава на върха прекалено дълго - 33 минути. След това, макар че вече е тъмно, започва да слиза по собствените си стъпки. През нощта се извива буря. Христо е принуден да бивакува на открито. Прекарва нощта без кислороден апарат, при температура минус 42 градуса, на височина около 8700 м.

На 21 април сутринта се обажда по радиостанцията, но по думите му се вижда, че е в тежко състояние. Към него тръгва спасителна операция от трима български алпинисти - Людмил Янков, Иван Вълчев, Трифон Джамбазов. Спасителната акция продължава през целия ден, но вечерта е прекратена. Последното обаждане от Христо е в 19.45 ч. на 21 април 1984. Христо Проданов така и не успява да се завърне и да отпразнува знаменателния си успех. Той загива 22 април. Тялото му не е открито. Христо остава завинаги горе, при своя връх, слят с мечтата си! 

Въпреки загубата на Христо, българската експедиция продължава. Няколко дни след него на върха се изкачват Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков.   

Повече за подвига на Христо и българската експедиция „Еверест'84“ може да научите от филма на БНТ „Мечтата Еверест“:


  
На този ден Христо Проданов покорява Еверест Прегледан от rodnoto.bg на 2016-04-20T14:54:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.