Меню

140 години от Априлското въстание

„Български въстаници 1876“, картина на В. Антонов 
На 20 април 2016 се навършват 140 години от Априлското въстание. Знаменателният бунт избухва в Копривщица и се счита за първото масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. Въпреки че завършва с провал и жертвите са десетки хиляди, народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия и се оказва от ключово значение за Освобождението на България. 

Потушаването на Априлското въстание става повод за свикването на Цариградската конференция от посланиците на Великите сили. На нея за пръв път получаваме международно признание да имаме своя държава в етническите си граници, очертани вече от борбата за църковна независимост. 

Така Априлското въстание, макар и завършило с провал, се счита за най-големия политически успех на българската нация до този момент. От друга страна, отказът на османското правителство да изпълни решенията на Цариградската конференция, поставя началото на Руско-турската война, която довежда до Освобождението на България. 


Калъчевият мост в Копривщица. Тук гръмва първият изстрел, който дава началото на Априлското въстание

140-годишнината от  Априлското въстание ще бъде отбелязана с чествания в много градове в страната. В Копривщица, където гръмва първата пушка, тържествата ще бъдат на 1 и 2 май 2016. Ето и повече информация за програмата (кликнете върху снимката за по-голям размер):



140 години от Априлското въстание Прегледан от rodnoto.bg на 2016-04-20T00:07:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.