Меню

Най-екстремната пътека в България

Бихте ли се осмелили да я преминете? Снимки: dyavolskapateka.org
Ако сте любители на силните усещания, то определено трябва да „превземете“ тази предизвикателна екопътека. Наричат я Дяволската пътека и не случайно. Освен че е изключително живописна, част от маршрута й преминава през  дървени платформи, захванати със стоманени конзоли за скалите. Най-страшната част е стеснен участък под естествения скален „Дяволски мост“ (Шейтан кьопрю). Не бъркайте този изваян от природата мост с вдигнатия Дяволски мост над река Арда (повече за него тук).


Дяволската пътека свързва село Борино с Ягодинската пещера, като минава през „Дяволския мост“.  Изграждането й, което приключи миналото лято, е вдъхновено от природния потенциал на левия приток на р. Буйновска, изследван и проучван цели 8 години. Природната картина на местността е изключително живописна и изобилства от скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли, скални венци, красиви гори...


Как да стигнем? 

Най-удобен е достъпът от към с.Борино - от изградения Музей на катрана  в местността Чатака - на 5 км югоизточно от с. Борино има паркинг, от който може да се тръгне в южна посока по маркирана пътека. След 1,2 км (20-25 минути)  се пресича река Чатак дере и се навлза във вековна гора. От дървения мост до скалният феномен „Дяволски мост“ са 1300 метра (15-20 минути). Върви се по маркирана и обезопасена пътека. По край пътеката има дървени беседки и  заслони за почивка.

Дяволският мост

Дяволският мост представлява скална арка, издълбана за милиони години от водите на река Чатак дере. Висок е 18 м до нивото на водата, отворът му е около 6 метра, а дебелината на скалата - 3-4 метра. 

От моста могат да се видят участъци от страховитото ждрело на река Чатак дере. На 30-тина метра след моста по течението на реката се достига до дървена беседка. След 30-35 минути по пътеката се разкрива красотата на каскада от  водопади - „Скритите водопади“. Маршрутът завършва в южната стартова точка на Дяволскато пътека - водослива на р. Чатак дере с Буйновска река (асфалтов път по Буйновско ждрело) и до информационен пункт. 
Най-екстремната пътека в България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-10T13:00:00+03:00 Рейтинг: 5

1 коментар:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.