Меню

„Звук и светлина“ в Родопите

Снимки: Момчилова крепост
Всички сме чували за уникалния спектакъл „Звук и светлина“ на хълма Царевец във Велико Търново, а някои и от нас са имали щастието и да гледат. Но знаете ли, че и в Родопите може да гледате вълнуващ аудио-визуален спектакъл, който ще ви пренесе в героичното ни миналото?


Това е една от най-интересните за туристите атракции на Момчилова крепост край смолянското село Градът.  Аудио-визуалният спектакъл включва прожекция на 30-минутен филм, посветен на Момчил юнак. За екран се ползва естествен скален откос в подножието на върха. 




Прожекцията на филма е съчетана със специални димни и светлинни ефекти, сред които са светлинна заливка на скалите наоколо и 4 киловатов прожектор, който с мощен лъч прорязва небето над крепостта.



Аниматорите, ангажирани със спектакъла, са облечени в автентични мъжки и женски костюми. 


Седящите места са 50, като има възможност за наблюдение и от правостоящи. При хубаво време Аудио-визуалнияг спектакъл може да бъде гледан всяка събота до края на септември от 20:30 ч. или по специална заявка. 



За Момчиловата крепост

Момчиловата крепост е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.), който осъществява грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров.  Опожарена е от славяните и оцелява сравнително кратко. През 1343 преминава във владение на родопския владетел Момчил, който я възстановява и обитава около две години. Оттам идва и името ѝ. 


На най-високата точка в землището на крепостта има тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. От него се разкрива прекрасна 360 градусова панорама - към вр. Голям Перелик, кулата Снежанка на Пампорово, Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ и връх Свобода. 

Как да стигнете? 


Крепостта е с изходна точка гр. Смолян. Поемате през кв. Устово, по пътя за Мадан. След Подвис свивате на ляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново на ляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемният център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. Информационният център за обекта  се намира на втория етаж в сградата на кметството в селото.  



„Звук и светлина“ в Родопите Прегледан от rodnoto.bg на 2016-04-21T11:25:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.