Меню

Велики четвъртък e. Боядисваме яйцата

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди големия християнски празник Великден. Днес според традицията се боядисват яйца и се месят козунаци. 

Първото яйце задължително се боядисва червено и се отделя настрана. Вярва се, че то има магическа и целебна сила. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Яйцето се пази до следващата година за здраве, радост и щастие на всички в дома.

Съществува и следният ритуал, който се спазва и до днес в някои семейства. В сряда майката боядисва три яйца, които рано в четвъртък оставя върху червен плат в ситото да ги огрее първото слънце. С едното маже бузките на децата - да са бели и червени - и го поставя пред иконата. Второто яйце се носи в житна нива или лозе - да предпазва от болести, а третото се оставя за великденската погача (козунак). 


Защо боядисваме яйца?  

Яйцата от древни времена са символ на раждането и на новия живот. В езическите обичай яйцето било символ на Вселената и се радвало на огромен почит. Християнството взаимства много от тези вярвания и обичаи. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв и на неговото Възкресение. 

В народните предания червените яйца са камъчетата зад кръста, обагрени в червено от кръвта на мъченика. Яйцата, които Мария занесла в неделята, за да раздаде пред гроба, също били червени, за да символизират пролятата кръв. Когато й казали, че Христос е възкръснал, тя раздала яйцата на децата и оттогава традицията всяка година на тоя ден да се боядисват яйца и децата да участват с радост в този обичай.

Какво символизира козунакът?  

Козунакът е сладък обреден хляб, който по традиция се приготвя около Великден. Той символизира тялото на Исус Христос, така, както червените яйца кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се сплита, а в средата му се слагат боядисани яйца. 

В родината ни козунакът се налага сравнително късно - в края на 19 и началото на 20 век. Дотогава за празника са се месили други традиционни хлябове – яйченик, чулак, колак, пармак, кравай, боговица, кошара, кукла и др. Но днес като традиционен великденски обреден хляб на трапезата си поставяме козунака. Думата козунак е влязла в българския език от румънското cozonac - „баница с грозде“.   

Ако не успеете да боядисате яйцата днес, може да го направите и в събота преди Великден. Яйцата обаче не бива да се боядисват на Разпети петък – денят, в който е бил разпънат Исус Христос. 
Велики четвъртък e. Боядисваме яйцата Прегледан от rodnoto.bg на 2016-04-28T09:54:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.