Меню

Честито Възкресение Христово!

Днес отбелязваме един от най-големите и обичани християнски празници – Възкресение Христово. Най-великото събитие в историята на човешкия род.

Точно в полунощ в събота срещу неделя, храмовете в цялата страна известяват празника с камбанен звън. По традиция църквата се обикаля три пъти със свещ в ръка за здраве. Свещта е символ на небесната светлина и се носи да догори вкъщи с вярването, че внася тази светлина в дома. На този празник се поздравяваме с „Христос Воскресе“. Отговорът е „Воистина Воскресе“.

Свършва и големият Великденски пост. Отговява се с великденско яйце. На този ден се чукаме с боядисани великденски яйца за здраве. В народните предания червените яйца са камъчетата зад кръста, обагрени в червено от кръвта на мъченика. Яйцата, които Мария занесла в неделята, за да раздаде пред гроба, също били червени, за да символизират пролятата кръв. Когато й казали, че Христос е възкръснал, тя раздала яйцата на децата и оттогава традицията всяка година на тоя ден да се боядисват яйца и децата да участват с радост в този обичай.

Великден се празнува три дни. На празника трапезата във всеки дом трябва да е богата. На нея освен великденски яйца, има печено агне и козунак.

По традиция на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски яйца и козунаци в знак на обич и почитание.

На този ден всеки може да си пожелае нещо. Ако го направи с открито сърце и държи монета в ръката си, желанието ще сбъдне. 

Честито Възкресение Христово! Бъдете добри, обичайте и се обичайте! Весел и шарен Великден!


Честито Възкресение Христово! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-01T00:45:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.