Меню

Българските народни танци влизат в училищата

Изучаването на български народни танци ще бъде задължителна част от часовете по Физическо възпитание и спорт в средното образование (от 1 до 12 клас). Това става ясно от новите учебни програми на МОН, публикувани на сайта на министерството. 

В първи клас българчетата ще учат танцовите стъпки и движения на хорото „Боряно, Борянке“ и ръченична стъпка на място. Във втори клас ще се изучават „Кулско хоро” и „Омуртарско хоро”, в трети – „Самоковско хоро” и „Джиновско хоро”, в четвърти ще се учи „Седенчица” и популярното „Дунавското хоро”, с което по традиция посрещаме Нова година.  

В учебните програми на по-големите пък са включени Тракийска ръченица, Малешевско хоро, Пайдушка тройка, Добруджанска ръка, Пайдушка четворка, Шопско, Македонско, Охридско, Дайчово, Ганкино, Еленино и др.  До 12 клас българчетата трябва да умеят над 20 български народни хора и танци. 

И в момента българските народни танци присъстваха в програмата на часовете по физическо възпитание, но само като избираем, а не като задължителен предмет. Занапред всяко дете ще учи български народни танци. Одобрявате ли тази промяна?   



Българските народни танци влизат в училищата Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-03T14:12:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.