Меню

Средновековна България оживява в Бургас

Снимка: Община Бургас
На 4 и 5 юни древният град „Акве калиде“ в Бургас ще съживи духа на Средновековна България. Стоманени брони и ризници, бляскави шлемове и звънтящи мечове, многоцветни средновековни одежди ще пренесат посетителите във времето на  Второто българско царство (XII-XIV в.). Останките от хилядолетната история на древния балнеокомплекс ще бъдат своеобразен декор за пресъздаването на бита на хората, живели по тези земи.


Снимка: Община Бургас
Всеки посетител ще може да подържи в ръка меч, щит и бойна брадва, да се докосне до реплики на средновековна керамика. Векове назад ще ни пренесат и бойните демонстрации и стрелбата с лък. Автентичната възстановка е организирана от Община Бургас и ще бъде представена от сдружение „Чигот“.


Снимка: Акве калиде
Интересна забележителност в „Акве калиде“ е и изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. При възстановяването и точно е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. 


Снимка: Акве калиде
В момента тя изпълнява функцията на действащ музей, в който посетителите могат да гледат филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той повежда туристите на една виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи - до времето на Сюлейман Великолепни.

Средновековна България оживява в Бургас Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-30T14:12:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.