Меню

Таратор – българската лятна супа

Снимка: Shutterstock
Обичате ли таратор? В разгара на лятото ви припомняме любопитни факти за едно от най-консумираните и обичани български ястия в горещите дни.

В различните чуждестранни кухни съществуват много разновидности на супи и салати, близки до таратора, но в момента в Европа под таратор доминира идеята за българска студена супа, каквато я познаваме днес.

Традиционната рецепта 

За пръв път рецептата за таратор се появява през 1956 в „Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева. Тя съдържа всички съставки на днешния таратор. Според традиционната рецепта таратор се приготвя от кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио, сол, копър и чесън. Всички съставки се смесват и и се разбъркват. По желание могат да се добавят счукани орехи, черен пипер и оцет. Приготвянето му отнема само няколко минути. 

Друго любимо ястие на българската трапеза – салата Снежанка, всъщност е сух таратор и на много места я наричат по тази начин. Има рецепти за таратор и без кисело мляко, а вместо краставици се добавя друг зеленчук. Но когато чуем думата „таратор“, обикновено си представяме освежаващата комбинацията между българско кисело мляко и хрупкави краставици, овкусена с чесън и копър. 

Какво означава „таратор“? 

Според Речника на българския език от Найден Геров думата „таратор“ е заемка от турски и означава: „сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“. Сочиво е народна дума за супа, а тлъченица е синоним на таратор (идва от глагола тълча – счуквам, скълцвам). 

Според Български тълковен речник от Любомир Андрейчин произходът на думата „таратор“ е персийско-турски. Някои историци смятат, че тараторът е пренесен по нашите земи от Персия, като с времето е претърпял известни промени и развитие. Така постепенно се е превърнал в характерно българско ястие, въпреки че негови разновидности се срещат в кухнята на Балканите и други страни по света.  В Гърция например подобно нещо е салатата дзадзики. В Турция местното наименование на ястието е джаджък. В Сърбия си е таратор, но се приготвя без добавка на вода, т.е. е вид салата.  В Иран също приготвят студена супа, подобна на таратора, но вместо копър добавят джоджен, а сред съставките й има и стафиди.  

Освен че е вкусен и освежаващ в летните жеги, тараторът е изключително полезен - главно заради свойствата на българското кисело мляко. Повече за този уникален български продукт може да прочетете тук. 
Таратор – българската лятна супа Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-18T21:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.