Меню

Петровден е!

Днес, 29 юни, Българската православна църква отбелязва Петровден. Празникът е посветен на християнските апостоли св. Петър и св. Павел. В някои краища на България Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля).

Според народната митология, когато братята юнаци си поделят света, на св. Петър се паднало да държи ключовете от рая, да пропуска праведните, да отпраща грешните. Да седи пред райската врата на небето, да я отваря и затваря и да бъде съдник на човешките грехове, справедлив и неподкупен. Казват, че дори собствената си майка не пуснал в рая, защото била алчна и лоша жена. Жертвата, която му се принася, е ябълка, дървото в рая, забраненият плод на познанието, заради който човек бил изгонен от рая и пратен на земята да се труди и в мъка да изкарва хляба си. 

На Петровден в църквата се носят ябълки петровки и обреден колак, за да се осветят, след което се раздават за здраве. 

Петровден е един от най-почитаните летни празници в българския календар. Той е ден за сборове по селата, за народно веселие и почит към светеца.  На Петровден свършва петровденският пост и се отговява с петровско пиле. Традиционно ястие е и бито прясно сирене, което се пържи в тиган с брашно – т.нар. „бял мъж“. На трапезата задължително присъстват и ябълки петровки.

Днес имен ден имат: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен. Да са живи и здрави!
Петровден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-29T00:08:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.