Меню

Показват сърцето на Иван Вазов в София

Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов ще бъде показана от 2 до 9 юли в къщата музей на поета в София, съобщават от Националния литературен музей.

Къща музей „Иван Вазов“ се намира на  ул. „Иван Вазов“ №10 и ще приема посетители от 10 до 19 часа. Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов не е излагана от 25 години. На 9 юли т.г. се навършват 166 години от рождението на поета и 90 години от откриването на неговия музей – най-първият и най-старият български литературен музей. 


Домът на Вазов още приживе на поета се превръща в поклонническо място за българите, остава си такова и до днес – тук идват стотици деца, родени с благословията на стихотворението „Аз съм българче", стотици хора, които искат да се потопят в съхранената атмосфера на духовна патина и посветено слово, или просто мълком да се поклонят на националния ни писател, припомнят от  Националния литературен музей.

Иван Вазов издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. На следващия ден при направената от д-р Кубрат Каракашев в присъствието на д-р П.И. Стоянов аутопсия, сърцето и мозъкът са затворени и съхранени в стъкленици, тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма „Света Неделя“ от 24 до 28 септември. В навечерието на 9 юли и в годината на музейния юбилей българите отново ще могат да видят сърцето на великия поет. 

Показвайки сърцето на поета, ние искаме да покажем, че сме част от Вазовия словесен безкрай, че продължаваме да живеем във Вазовата „Нова земя“, посочват от музея. 
Показват сърцето на Иван Вазов в София Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-29T10:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.