Меню

Денят на всички български светци е

Снимка: pravoslavieto.com
Днес почитаме паметта на всички български светци, живели по нашите земи. Неделя на всички български светии е най-новият, подвижен празник в нашия църковен календар. Празникът се отбелязва във втората неделя след Петдесетница от 1954 по решение на Българската православна църква. В Неделя на всички български светии отдаваме почит на исторически личности, които са канонизирани за светци. 

Сред тях са: Св. цар Борис-Михаил, който покръстил българския народ; славянските просветители Св. Кирил и Методий, съставили глаголицата; Св. Иван Рилски - най-великият светец на българския народ; Св. Климент Охридски, който се счита за съставител на кирилицата;  Св. Наум Охридски;  Св. Петка Св. Йоан Кукузел; Св. Пимен Софийски и др. Освен тях, по нашите земи са живели много светители, преподобни, пустинници, монаси и мъченици, които също заслужават нашата почит. Затова на този ден възпоменаваме и безбройните неизвестни свети хора, посветили живота си за запазването на вярата по нашите земи. 

Кой е първият български светец? 


Първият известен по име български светец е св. Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IХ век. Той е бил  най-големият син на хан Омуртаг. Екзекутиран е в Плиска по заповед на брат си Маламир. Преди да се прости със земния живот, Енравота казал: „Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя...“. Не изминали тридесет години и цяла България се покръстила...
Денят на всички български светци е Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-03T08:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.