Меню

Най-старото злато в Европа откриха край Пазарджик

Златно мънисто, което може да се окаже най-ранният златен предмет, известен в Европа, откриха археолози при разкопки в Селищна могила Юнаците край Пазарджик.  Макар и малка, тази находка ще влезе в историята и ще предизвика вниманието на учените не само в България, но и по света. 

Археолозите са открили и други интересни находки, съобщават от Регионален исторически музей - Пазарджик. 

В загадъчната негативна структура от вътрешната страна на крепостната стена са намерени многобройни фрагменти от съдове, предмети, свързани с култа, части от черепи на различни животни – елен, тур, глиган, мечка, а също и на хора.


Сред многобройните открития правят впечатление колекцията от четири изображения на Великата богиня-майка, лежащи в непосредствена близост едно до друго, фигурка на човек-птица, глинени антропоморфни и зооморфни фигури, добре запазени съдове.




Проучванията потвърждават изключително важното значение на Селищна могила Юнаците през каменно-медната епоха (5 000 – 4 000 г. пр. Хр.). Проучванията през последните 10 години показаха, че днешната могила е само малка част от много по-голямо селище (с площ над 100 000 кв. м), възникнало в началото на енеолитната епоха – около 5000 г. пр. Хр. Откритите предмети свидетелстват за изключително високо ниво на материалната и духовната култура на тогавашното население, за силно развит естетически вкус и технологични умения.

Снимки: Регионален исторически музей - Пазарджик

Най-старото злато в Европа откриха край Пазарджик Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-04T15:14:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.