Меню

По пътя на странджанските билки

Знаете ли, че в Природен парк „Странджа“ може да се разходите по специален маршрут, посветен на билките в тази планина? Той носи името „Билките на Странджа“ и е с дължина 5.5 километра. Изходната му точка е от центъра на село Бръшлян. Пътеката на билките в Странджа е лека и подходяща за деца и се изминава за около час и тридесет минути. Денивелация е 140 м. 

По протежение на целия маршрут са поставени табели с интересна и полезна информация за странджанските билки, тяхното разпространение и опазване.  


Природен парк „Странджа“ едно от местата в родината ни с най-голям брой билки и лечебни растения - около 500 вида. Сред тях има много редки и интересни билки. От групата на защитените от закона растения най-характерен е тисът. Друг рядък вид е лавровишнята, която се среща в гори от източен бук. Във влажни сенчести долове рано на пролет могат да се видят красивите виолетови цветове на цикламата (ботурче). По сухи варовити терени в планината са установени две находища на друг защитен вид – кримски/сирийски чай. По външен вид и лечебни качества това растение е сходно с пиринския (мурсалски) чай. 

Снимка: Природен парк „Странджа“ (на снимката е пролетно ботурче)
По пътя на странджанските билки Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-04T00:12:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.