Меню

Познаваме ли богатствата на България?

Как се стига до най-високия водопад на Балканите – Райското пръскало? Как изглежда билото на Котешки чал от заслона „Кончето“? Какво не бива да се пропуска в резерват „Яйлата“ или в Долината на тракийските царе? 

Отговорите на тези и на много други въпроси, свързани с пътешествия в България, дава нов пътеводител, който излиза у нас - „България – позната и непозната“ (“Книгомания“).


Замислен като джобно помагало за туристи, пътеводителят систематизира 200 обекта в 35 маршрута, илюстрирани с над 560 фотографии. Богатства от природни релефи и архитектурни форми, от археологически находки и етно обичаи, от растителни и животински видове. Защото наистина са малко по света страните с толкова разнообразни забележителности, в чиито земи са отложени всички исторически пластове от зората на човешката цивилизация, напомнят авторите в предговора на книгата.

Авторите Румяна Николова и Николай Генов са изпробвали лично и са описали най-интересните дестинации, най-подходящите сезони за пътуване и времето, необходимо за обхождането на маршрутите. Те дават препоръки за безопасност, както и идеи за превръщането на пътешествието в незабравимо преживяване – за два-три дни или за цялата ваканция. Авторите споделят и любопитни и малко известни факти за български забележителности. 
   
Знаете ли, че:

1. В Поломието – долината на р. Русенски Лом, виреят 650 вида растения, от които над 60 са ендемитни. Ако имате късмет, ще видите диви орхидеи в гората Батаклията.

2. 48 стъпала водят до Басарбовския манастир – единственият действащ скален манастир в България. Най-известният му обитател е преподобният Димитър Басарбовски, но не тъй прочутият монах Хрисант вложил свои средства в обновяването на манастира през 1937 г.

3. Най-източната точка на територията на България се намира на скалния нос до фара на Шабла – умалено копие на знаменития Александрийски фар. Там Новата година настъпва с 18 минути по-рано.

4. От залива Алепу до Аркутино се разкрива прекрасна гледка към Змийския остров, където се среща диворастящ вид кактуси Опунция. Смята се, че първите са донесени от цар Борис III, който ги взел от ботаническата градина в Братислава.

5. Кучешката пещера край Карлуково е дълбока цели 23 метра, но според местните легенди някои от хвърлените в нея новородени кученца са оцелели. Те са станали родоначалници на поколение пещерни обитатели, които се прехранват с леш и лаят всеки път, когато турист хвърли камък в тъмния отвор.

6. Нановишката калдера в Източните Родопи предлага изумителни скални пластики, но и други интересни преживявания. По коларския път от Харман кая до Вкаменената гора и днес може да се намерят пръснати полускъпоценни камъни.

7. Една от причините Копривщица да се гордее с красиви къщи, е плетенето на чорапи. Местните жени били толкова добри в занаята, че през XIX век техните фини произведения се търсели чак в Египет и носели добри доходи за семействата им.
Познаваме ли богатствата на България? Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-18T23:39:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.