Меню

Златен и два сребърни медала спечели отборът ни по информатика в Русия

С един златен и два сребърни медала се завръща българският отбор от Международната олимпиада по информатика, която се проведе в Казан, Русия от 11 до 18 август. Голяма новина е и класирането на Христо Венев на отреденото му второ място във вечната ранглиста по медали за олимпиадата, съобщават от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН). С тези резултати страната ни се класира на 10-то място по медали и на 11-то място по точки измежду 82 участващи държави.

През последните седмици разговорът за олимпийските състезатели е по-актуален от всякога. Гордеем се, че олимпийците в областта на природните науки направиха още един впечатляващ сезон, доказвайки, че личната мотивация може да компенсира липсата на по-сериозна финансова подкрепа, коментират от сдружението.

Олимпийският отбор по информатика тази година се състезава в следния състав:

1. Христо Венев, СМГ, 12 клас – златен медал

2. Енчо Мишинев, МГ Ямбол, 11 клас – сребърен медал

3. Даниел Атанасов, СМГ, 12 клас

4. Александър Кръстев, МГ Варна, 9 клас – сребърен медал

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев (главен асистент в Института по математика и информатика на БАН, ръководител на националния отбор по информатика от 2009 и председател на националната комисия по информатика) и Младен Манев (главен асистент в Технически университет – Габрово, член на националната комисия по информатика).

Поздравления за децата и техните ръководители и още много успехи! 

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първото състезание е проведено у нас през 1989 в Правец. Днес събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели. Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 95 медала, от които 23 златни, 35 сребърни и 37 бронзови. Най-добрият ни състезател досега бе Румен Христов, който с общо 3 златни и 2 бронзови медала дълго време държа третото място в световната ранглиста на олимпиадата. В момента той е пети в света, а най-добрият български състезател и втори в света е Христо Венев с общо 4 златни и 1 сребърен медал.

Снимка: СРООПН
Златен и два сребърни медала спечели отборът ни по информатика в Русия Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-19T21:38:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.