Меню

Полет над паметника Шипка

През август се навършват 139 години от Шипченската епопея. Днес, на мястото, около което са се водили решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през 1877 и 1878, се извисява Паметникът Шипка, наричан още Паметникът на Свободата. Паметникът увековечава подвига на падналите за свободата на България. 

Основният камък на Паметника на Свободата е положен на 24 август 1922 по инициатива на ветерани-опълченциСредствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ. Паметникът е завършен през 1930 и открит тържествено на 26 август 1934 от цар Борис III. 

Паметникът е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м, а на другите страни на кулата са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора, Шейново. На приземния етаж на паметника има голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските воини и българските опълченци. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви. На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността. 

Насладете се на величието на това място, уловено от проект „България отвисоко“:




Снимка: „България отвисоко“ 
Полет над паметника Шипка Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-23T00:02:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.