Меню

Замъкът в Равадиново – един от най-добрите в ЕвропаЗамъкът „Влюбен във вятъра“ или по-известен като Замъка в Равадиново влезе в топ 5 на най-добрите европейски замъци. Българската забележителност се нареди на четвърто място в класация на организацията „Най-добри дестинации“ и мрежата EDEN (European Destinations of Excellence Awards) след онлайн гласуване в 102 държави.

„Влюбен във вятъра“ е изпреварен в европейската класация само от три други забележителности – в Португалия, Испания и Германия.

Призът ще бъде връчен от Европейската Комисия по Туризма на 13 август на церемония в амфитеатъра в град Созопол в присъствието на официални лица от Министерството на Туризма и гости на града.


Замъкът в Равадиново е  единственият новопостроен замък в Европа. Намира се на около 2 километра от Созопол. Строителството му започва през 1996 по инициатива на бизнесмена Георги Тумпалов. Замъкът е изграден от 20 000 тона камък - мраморен варовик, изваден от недрата на Странджа планина близо до границата с Турция. Счита се, че сградите изградени от такъв варовик, са вечни. Според Геологическия институт на БАН тези камъни са на възраст около 227 до 247 милиона години. Те съдържат следи от микродиаманти и по тази причина замъкът си променя цвета – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе. 


Към Замъка има и приказна градина, в която растат над 3 000 вида цветя и растения. В нея има статуи, дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и други. В замъка има и езеро, в което плуват лебеди. Дворецът разполага също с винарна и художествена галерия.   


Замъкът е отворен за посещения, като входът е 10 лв. Предлагат се и различни атракции, сред които търсене на скрито съкровище, конна езда, риболов, художествена фотосесия и др. През 2013 „Уолт Дисни“ използва естествения му декор, за да заснеме филм за Спящата красавица.
Замъкът в Равадиново – един от най-добрите в Европа Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-08T10:16:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.