Меню

Чалъковата къща в Пловдив отваря врати за посетители

На нова историческа забележителност ще могат да се насладят жителите и гостите на Пловдив - Чалъковата къща в Стария град е възстановена и ще бъде отворена за посещения.

Възстановяването на къщата е дело на сдружението с нестопанска цел “Тракия”  по проект, създаден, одобрен и контролиран от община Пловдив.  

Къщата днес е собственост на община Пловдив, но по време на Възраждането е била притежавана от известния род на Вълко и Стоян Чалъкови. За съжаление в продължение на повече от десетилетие историческият дом не е бил стопанисван добре от предишните наематели. Сега са ремонтирани всички помещения, покривът на къщата, както и градината, която сега изглежда прекрасно и придава на дома завършен и уютен вид, съобщават от община Пловдив.

Най-деликатната част от възстановяването на дома са полуизличените от времето и от небрежността човешка стенописи в Чалъковата къща. В продължение на 4 месеца трима художници-стенописци, преподаватели от Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов” работят всекидневно, за да поправят красивите рисунки по стените в дома. Това са Атанас Камешев, Ангел Китипов и Кристина Кутлова.

Възстановена в този вид къщата на Чалъковци ще бъде отворена за пловдивчани и туристи. 

Родът Чалъковци не произхожда от Пловдив, а от Копривщица, но именно в Пловдив оставят най-светлата си диря. Първи в Пловдив се установява през 1793 година Стоян Тодоров Чалъков, наречен Големи Стоян. През 40-те години на 19 век Големи Стоян и синовете му събират за султана данъка върху овцете и зърнените храни от Тракия, Мизия и Шоплука. През 1846 година Големи Стоян откупува от Високата порта правото да събира и десятъка срещу 400 000 гроша, които внася в хазната. Това обаче му носи приход 5 183 877 гроша (1200% възвращаемост). За сравнение построената преди освобождението в София захарна фабрика струва 200 000 гроша. С даренията, прякото участие и наставленията на Големи Стоян са построени храмът “Света Богородица” в Пловдив и епархийското училище “Св. Кирил и Методий”, както и храмове и манастири в цялата страна.

Братът на Стоян – Големи Вълко идва в Пловдив през 1817 година и влиза в градската управа, като се занимава с уреждането на болниците, църквите и училищата. Става ктитор и надзорник на Рилския манастир, с негова помощ са изградени и възстановени храмовете “Св. Николай” и “Св. Петка” в Пловдив, както и “Св. Николай” в Бачковския манастир. С негови дарения са построени училището и болницата към “Св. Петка”.

Снимка: Община Пловдив
Чалъковата къща в Пловдив отваря врати за посетители Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-15T23:51:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.