Меню

Чорба с дреболии от пуйка по рецепта на Алеко Константинов

1 каф. чаша ориз, главата, шията, крилете, краката, дробчето, сърцето и воденичката на 1 пуйка, 2 яйца, 1 каф. чаша кисело мляко, 2–3 лъжици олио, сол, праз, моркови, черен пипер, магданоз, мащерка, риган, чесън.

Пуешкото месо се нарязва заедно с дреболиите и се слага да се вари на умерен огън с 2,2 л вода. Отпенва се и се добавят нарязаните ситно праз и моркови. Оставя се да ври, докато месото е готово, и се добавя ориз. Подправя се със сол и черен пипер и се доварява.

Снема се от котлона и се застройва с разбитите с лимонов сок яйца. Накрая се разбърква с нарязания магданоз. 


Рецептата е част от книгата „Гозбите на старите българи“ на Румяна Пенчева и Мирела Костадинова (Издателство „Бард“), която излезе в България на 12 септември 2016. Авторите разкриват каква е била кухнята на българина от ХІХ и началото на ХХ век, като надникват във всекидневието на известни български писатели, политици и видни граждани. В писма, дневници, спомени, в писателски бележници са съхранени техните предпочитания в храненето. 

Още: 

Плодова пита по рецепта на Елисавета Багряна


Чорба с дреболии от пуйка по рецепта на Алеко Константинов Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-19T23:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.