Меню

Честваме 108 години от Независимостта на България

Днес отбелязваме 108 години от обявяването на Независимостта на България. България е провъзгласена за Независима с манифест на 22 септември 1908 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново.

С акта от 22 септември България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878, и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни. 

Обявяването на Княжество България за „Независимо Царство“ е резултат от дългогодишна дипломатическа подготовка. Тя се осъществява от монарха, княз Фердинанд І, и от усилията правителствата, управлявали страната до 1908. Историческото събитие става по време на самостоятелното управление на Демократическата партия с министър-председател Александър Малинов. През лятото на 1908 българската дипломация правилно анализира и гъвкаво използва противоречията в интересите на Великите сили и политическата нестабилност на новия режим в Османската империя след извършването, през юли 1908, на младотурската революция от комитета „Единение и напредък”.

Решението за обявяването на независимостта е взето през август на среща между княз Фердинанд и министър-председателя Малинов в Унгария. Инцидентът с дипломатическия агент на Княжеството в Цариград Иван Стефанов Гешов, който не е бил поканен на тържествената вечеря (на 30 август) по случай възшествието на султана и стачката на служителите от Дружеството на Източните железници, избухнала в началото на септември, са само удобен повод, използван от българската дипломация, за обявяването на независимостта.

Тържественото провъзгласяване на независима България се извършва от княз Фердинанд с Манифест към българския народ, прочетен в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в Търново на 22 септември 1908. Мястото е избрано с цел да бъде подчертана приемствеността в развитието на българската държавност през вековете. След отслужването на благодарствен молебен и прочитането на Манифеста министър-председателят се обръща към княза с думите: „Ваше Величество, държавните интереси, националното достойнство, Ви продиктуваха светото решение да провъзгласите в това историческо и свято място България за независимо Царство. Позволете ми от името на правителството да Ви помоля да приемете титлата български цар”. Фердинанд  отговаря: „С радост и благодарение приемам предложения от народа и правителството титул Цар български”. 


Снимка: НИМ
В НИМ показват Манифеста, с който България е обявена за Независима

По повод днешния празник Националният исторически музей (НИМ) показва Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжеството за „Независимо Българско Царство“ в църквата „Св. четиридесет мъченици” в Търново през 1908. По-късно текстът на Манифеста е изработен върху пергамент от художника Харалампи Тачев. В долната си част завършва с осем висящи кръгли метални печата, които символизират министерствата на правителството на Демократическата партия, управлявало през 1908. 

В НИМ могат да бъдат видени и други интересни експонати, свързани с обявяването на независимостта на България. Сред тях са: снимка на правителството на Демократическата партия, начело с Александър Малинов, два паметни знака, изработени от гранит, подарени от цар Фердинанд на Александър Малинов и на Михаил Такев, за спомен от историческото събитие, възпоменателни кръстове и златни монети, отсечени по повод 1908.    

Честваме 108 години от Независимостта на България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-22T00:24:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.