Меню

Български ученици с награда от евроконкурс за млади учени

Единадесетокласници от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се проведе в Брюксел, съобщават от Министерство на образованието (МОН).

Иван Иванов и Василен Цветков представиха пред журито високотехнологичния проект IntelligentPlanting и заслужиха приза „Иновации в храните и агрикултурата“. Двамата ще имат възможност да присъстват на конференцията FOOD'2030, която ще се проведе през октомври в Брюксел.

Освен с наградения проект на конкурса за млади учени България се представи с още две разработки: Съществуване на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства“ с автор Пресиана Маринова от Математическата гимназия Баба Тонка“ в Русе и високотехнологичния проект TrackingSystem на Виктор Даков от факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конкурсът EUCYS е ежегодно събитие на Европейската комисия, което се фокусира върху първите постижения на ученици и студенти под 20 години в областта на науката и технологиите. Финансира се като част от „Хоризонт 2020“ и в него се включват участници от близо 40 държави, включително САЩ, Канада и Южна Корея. Тази година в него участваха рекордните сто проекта. Белгия е домакин на конкурса за втори път след първото му издание през 1989, а България е един от потенциалните домакини за издание в оставащия период на „Хоризонт 2020“.

Снимка: МОН
Български ученици с награда от евроконкурс за млади учени Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-04T00:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.