Меню

Архангеловден е!

На 8 ноември отбелязваме Архангеловден в чест на водача на всички ангели, серафими и херувими св. Архангел Михаил. Празникът е известен също и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили. 

Според народните вярвания Архангел Михаил е един от шестимата братят светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднало царството на мъртвите. Затова народът ни го почита като „пазител на душите и борец против злото“. Той взема душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина в съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница (една от най-големите през годината).

На този празник се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. Прави се курбан в чест на светеца с мъжко животно. 

Макар името на св. Архангел Михаил да е свързано със смъртта, легендите го свързват със справедливостта и живота. Говори се, че той съсякъл чумата, защото пречела хората да се размножават. 

Денят е последният от големите есенни празници в чест на св. Петка и св. Димитър и слага началото на период, в който светът в пост се вглежда в себе си, подрежда ценностите си, очаква и се подготвя за голямото коледно чудо – раждането на Христос. 

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Архангел, Рангел, Гавраил, Рафаил, Райна, Рая, Огнян, Пламен и др.

Честит празник и здраве за всички!  
Архангеловден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-11-08T00:05:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.