Меню

Почитаме Св. Мина - покровител на семейството

Днес, 11 ноември, почитаме паметта на Свети великомъченик Мина – един от най-големите чудотворци в родината ни.

Св. Мина е бил войн, египтянин по произход.  Той изповядвал християнската вяра и тъй като отказал да принесе жертва на езическите идоли, след тежки мъчения бил посечен с меч при управлението на императорите Диоклетиан и Максимиан.

Св. Мина се смята за покровител на семейството, жените и децата. Той също така е патрон на всички народни лечители, знахари, бездомни, пътници и сираци. На този светец хората обикновено се молят за рожба, за семейно благополучие, за някакво изцеление, когато търсят закрила или душевно спокойствие. 


Много бездетни жени казват, че светецът е откликнал на молитвите им и им е помогнал да заченат дете. 

Чудотворни мощи на Свети Мина има в Обрадовския манастир „Св. Мина” в близост до София. Там се намира и огромна икона на Свети Мина в реален мъжки ръст а и чудотворната икона на неговия помощник - свети мъченик Фанурий, помогнал на много хора да намерят подходящ партньор в живота си. 


Манастирът се намира на брега на Владайска река, в бившото село Обрадовци, сега квартал Бенковски в София. По повод празника всяка година на 11 ноември в манастира се дава курбан и се събират хора от цялата страна.

Освен в Обрадовския манастир, чудотворни мощи на светеца има и в параклиса „Свети Мина” във Велико Търново, който се намира на самия център на града. 


На днешния ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка. Да им е честит празникът!


Почитаме Св. Мина - покровител на семейството Прегледан от rodnoto.bg на 2016-11-11T00:30:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.