Меню

Лековитото злато на България

Знаете ли, че на територията на България растат 4 012 вида растения, от които около 790 имат лечебни свойства? Повечето от тях, около 760 вида, са диворастящи.  В света само Китай, Индия и Мексико имат повече лечебни растения от нас. 

Близо 12 000 тона билки изнасяме всяка година. Сред най-търсените български билки са мащерка, маточина, мента, риган, липов цвят, плодовете на шипката и кориандъра, коприва, лайка, глог, къпина и др. 

Нашата гордост е и лавандулата. Само за няколко години родината ни се превърна в световен лидер по добив на лавандула и производство на лавандулово масло, като основно изнасяме за Франция.

Как се използват билките в България и какви ползи носят за родината ни? За  богатството от ценни видове лечебни растения и големите ресурси от тях разказва документалният филм „Лековитото злато на България“. Лентата представя добри примери за устойчиво използване на лечебни растения у нас. 


Събирачи на билки и предприемачи разказват за пътя на билките от полето до нас. Как трябва да се берат, през каква обработка преминават и как се извличат и използват полезните вещества в тях. Филмът разказва и за добри български сортове, за ползите от производството на култивирана суровина и дава примери за успешно отглеждане на видове, застрашени в дивата природа.

Ето видео:

Лековитото злато на България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-28T20:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.