Меню

Назад към героичното минало: Панорамата в Плевен

Днес, 10 декември, се навършват 138 години от Освобождението на Плевен. На днешната дата през 1877 руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен, което е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878). На тази дата се отбелязва и празникът на  града. 

Панорамата в Плевен е изградена през 1977 по повод 100-годишнината от освобождението на града. Тя се намира в района на „Скобелевия парк“, непосредствено до редута „Кованлък“, където по време на 3-та атака от Обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Сградата е повдигната върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а пръстенът с щиковете - блокадата на града.  

Панорамата  се състои от четири зали: уводна, панорама, диорама и заключителна. В първата има живописни платна, които отразяват моменти от българската история и Руско-турската война. 

В Панорамна зала се намира огромно Панорамното платно, дълго 115 м и широко 15 м. Общата му площ, заедно с предметния план е 2 375 кв.м. Перспективата на изображение е  8 – 10 км.  



На платното е пресъздадено най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – Третият щурм (11-12 септември 1877).

Диорамна зала отразява последния  бой за Плевен в долината на р. Вит на 10 декември 1877.  В нея е разположено живописното платно  размери 17х5м.  В Заключителната зала има две големи картини, които показват капитулацията на Осман паша и зимното преминаване на Балкана от руската армия. В нея могат да бъдат разгледани и военни униформи, оръжие и артилерийски принадлежности от Руско-турската война.


Посетителите могат да се изкачат по асансьори на 2 зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: „Мъртвата долина“, редутите „Кованлък“ и „Исса ага“, Костницата в „Скобелевия парк“, Радишевските и Гривишките възвишения. 

Честит празник на всички плевенчани! 
 
Назад към героичното минало: Панорамата в Плевен Прегледан от rodnoto.bg на 2015-12-10T13:59:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.