Меню

Тодоровден е!

Конски кушии в Бачево. Снимка: Община Разлог
В съботата след Сирни заговезни празнуваме Тодоровден или познат още като Тудорица и Конски Великден. 

Народът ни вярва, че на този ден св. Теодор (или св. Тодор), облича девет кожуха, яхва коня си и отива при Бога да го моли да изпрати лято. Като го стига, забожда копието си в земята, връзва на него коня и влиза при Господа. На връщане вдига копието, а от мястото започва да излиза пара. Свети Тодор носи лятото зад гърба си, а самият ден се смята и като оплождане на земята от светеца. Затова освен конете, Свети Тодор покровителства раждаемостта и плодовитостта.  На този ден жените не трябва да работят, за да родят здрави и хубави деца. Момите задължително мият косите си. Смята се, че това е магия да растат дълги и гъсти като конските опашки. 


На Тодоровден по традиция се организират надбягвания с коне или т.нар. кушии. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги подготвят за надбягването. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. 



Целта на кушиите е да отличат най-бързия кон, който най-много прилича на коня на светията. Затова конят, който победи, не се продава, защото се вярва, че сам светецът е негов покровител. Счита се, че чрез този ритуал се демонстрират и мъжките качества на ергените и готовността им да встъпят в брак. Това е тяхното обществено посвещаване и признание.  



Народът ни почита коня заради неговата вярност и преданост. Вярва се, че животното има свръхсилата да бъде недосегаемо за зли духове, вили, самовили, караконджули. Човек на кон може да се спаси от тях. Вярва се, че животното предусеща отдалеч лошия дух, застава на едно място, рие с копита и предупреждава стопанина за приближаваща опасност. 



Днес имен ден имат Тодор, Тодора, Теодор, Теодора и техните производни. Да са живи и здрави! 

Тодоровден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-03-19T00:52:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.