Меню

Най-голямото богатство от вина в България

Знаете ли, че в Плевен се намира единственият по рода си Музей на виното на Балканския полуостров, който съхранява най-голямото богатство от вина в България? Музеят е основан приз 2008 като публично-частно партньорство. Помещава се в красива пещера в плевенския парк „Кайлъка“. 


Плевен не случайно е избран за дом на музея на виното. Градът е първият център на винарската индустрия в България. През 1890 в Плевен е открито първото и единствено професионално училище по лозарство и винарство, а през 1902 е открит национален Институт по лозарство и винарство.

Музеят запознава с историята на вино, технологията за производство и традициите във винарския занаят. В него са изложени различни снимки, предмети и атрибути, свързани с лозарството и производството на вино по нашите земи – бъчви, бутилки, древни съдове, ритони и т.н. В музея се съхранява най-голямата в България експозиция (от над 7000 експоната) стари вина - от 30- до 90-годишни. Най-старата бутилка е 103-годишен врачански мискет. 


Разбира се, освен да разгледате, може да дегустирате и да закупите различни видове вина. Ако съществува мястото в България, където има наистина богат избор, то това е Музеят на виното. В него могат да се закупят над 6 хиляди вида съвременни вина от всички краища на България. 


А освен на хубавото вино, може да се насладите и на пленяващата природна красота на плевенския парк „Кайлъка“ и разположения в близост язовир „Тотлебенов вал“.



Снимки: Музей на виното, гр. Плевен
Най-голямото богатство от вина в България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-09T00:01:00+03:00 Рейтинг: 5

2 коментара:

  1. Само да добавя, че и в Мелник има музей на виното

    Добра статия и снимките са добри :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим за добрите думи! Ще напишем статия и за музея в Мелник:)

      Изтриване

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.