Меню

Загадъчният храм кладенец край село Гърло

Знаете ли, че край пернишкото село Гърло се намира уникален по рода си храм без аналог в България? Представлява вкопана в земята зала над кладенец с небесен отвор. Коридор с 13 каменни стъпала отвежда в кръгла сводеста зала, в чийто център над извора е изграден кладенец с дълбочина 5 метра. 


Най-древният храм по нашите земи? 

Интересното е, че по своята архитектура този древен храм озадачава учените и до момента няма едно мнение от каква култура е построен. Според аргеолога проф. Димитрова Митова-Джонова, която открива храма през 1972, той е един от най-старите по нашите земи. Счита, че е построен от XII век пр.н.е., което го прави по-стар и от светилищата в Източните Родопи и Странджа. Като архитектурен вид и строителна техника храм кладенецът се доближава до микенските строителни традиции. Според проф. Митова-Джонова храмът няма общо с културата на древните траки, а с т.нар. нураги – народ, обитавал остров Сардиния. Там са открити множество подобни храмове. Засега обектът е единствен представител на културата нураги в България и представлява особен научен интерес.


За какво се е използвал? 

Храм кладенците са били много полезни във всяко едно отношение съоръжения. От една страна те са осигурявали достъп до питейна вода, а от друга – са използвани като „народен“ календар. Затова са оцелявали и не са регистрирани опити за разрушаването им. Храмът при село Гърло например е съжителствал с намиращата се непосредствено до него баня от римската епоха. 


Съществуват научни хипотези, че храм паметникът край село Гърло е играл ролята и на обсерватория. Счита се, че древните ползватели са наблюдавали небесните тела през „небесния отвор” (на купола на кладенеца) в горната част на камерата. На дъното на кладенеца може да е имало параболично огледало и съоръжението да е функционирало като рефлекторен телескоп.

Въпреки своята уникалност, храм кладенецът е сравнително неизвестен, както в България, така и извън родината ни. В момента състоянието му не е много добро. Непрекъснато е посещаван от иманяри, които го разрушават в опитите си да намерят ценни артефакти.

Загадъчният храм кладенец край село Гърло Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-16T16:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.