Меню

Откриха изложба в къщата на Яворов в София

Представителна изложба откри Националният литературен музей на 8 август 2016 в двора на къща музей „П. К. Яворов“ в София. Експозицията показва както интериора на къщата, така и периода от живота на поета с неговата съпруга Лора Каравелова.

Пейо Яворов и съпругата му наемат втория етаж през 1912 и живеят там до смъртта на Лора през 1913.

Целта на експозицията е да удовлетвори неугасващия интерес на културната общественост в България към музея на Яворов, тъй като къщата в момента е затворена за посетители поради предстоящия основен ремонт на вътрешната част на сградата, уточняват от Националният литературен музей.

Изложбата ще покаже едни от най-ценните експонати от фондовете на Националния литературен музей, свързани с живота и делото на Пейо Яворов и неговата съпруга. Експозицията ще бъде обновявана периодично с цел посетителите да бъдат запознати с интериора на къщата и с вещите в нея, до които поетът се е докосвал приживе. През месец септември в Европейските дни на наследството – инициатива, подкрепена от Съвета на Европа и от Европейската комисия, жителите и гостите на София ще могат да видят още онагледени експонати от интериора.

Музеят на поета, разположен в сградата на ул. „Г. Раковски“ № 136, е официално открит през 1963. В него се съхранява автентичният интериор от началото на ХХ в., както и паметта за едно от знаковите семейства на българския обществен живот.

Как изглежда къщата след ремонта може да видите тук.
Откриха изложба в къщата на Яворов в София Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-09T21:08:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.