Меню

Хилядолетните дървета на България

Гранитовският дъб
В България растат хиляди вековни дървета, сред които има и такива на възраст от над 1000 години. Трите най-стари дървета на територията на нашата родина са Гранитовският дъб (Старозагорско), Байкушевата Мура в Пирин и Старият бряст в центъра на Сливен. 

Гранитовският дъб се намира в село Гранит, Старозагорско. Възрастта му се изчислява на около 1650 години. През последните 20 години дървото буквално е изсъхнало, а от огромната прекрасна зелена корона днес е останал само един сух скелет с няколко живи клона, подкрепян от стоманена конструкция. Дъбът е основна туристическа атракция в района.

Байкушевата мура в Пирин пък е най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите в света. Смята се, че възрастта ѝ е на повече от 1 300 години. Расте близо до пътя от Банско за хижа Вихрен, в близост до хижа Бъндерица (повече за нея може да прочетете тук). 

В центъра на Сливен расте другият български хилядолетник Старият бряст. Смята се, че дървото е на около 1100 години. Старият бряст бе обявен за Европейско дърво на 2014 година, но в момента е на път да загине (повече за него и какво се прави, за да оцелее, може да прочетете тук). Сливенският бряст е възпят и в песен на композитора Хайгашот Агасян и певицата Тони Димитрова. Ето я и нея:


Хилядолетните дървета на България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-11T11:55:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.