Меню

България изнася най-много билки в Европа

България е на първо място в Европа по износ на билки и на едно от първите в света. Всяка година в пунктове в страната се събират и обработват  15 -17000 тона лечебни растения, от които около 90% се изнасят, съобщават от Министерство на околната среда и водите. 

Около 200 вида лечебни растения се събират в родината ни, обект на активна търговия са само около 20 вида. Липата, шипката и копривата са най-търсените български билки в чужбина. От тях на първо място е липовият цвят, от който се изнасят около 1200 т годишно. Износът на плодове от шипка е около 1100 т годишно, а на копривата - около 1000 т.

В момента съществува списък с 24 билки, за които е забранено да се събират със стопанска цел. За други 11 всяка година министърът на околната среда и водите определя допустими количества. Това са еньовче, старо биле, ранилист, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига. Тази година например мурсалският чай е забранен за беритба дори за лични нужди, тъй като естествените му находища са застрашени. Билките от защитените видове също са забранени за бране от дивата природа.

Целта е да се стимулира култивираното им отглеждане, защото така се осигурява качествена и голяма по обем суровина, без да се нанасят щети на природата. Сега върху земеделски площи се отглеждат мента, маточина, лайка, липа, шипка, мурсалски чай, коприва и други култури. 

Припомняме, че наскоро в Добрич отвори врати най-голямата  дестилерия за етерични масла в страната, която ще преработва основно лавандула и маточина. 

България изнася най-много билки в Европа Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-25T17:04:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.